Zoeken
Inschrijving nieuwsbrief
Contact Info

ekeren.transitie@gmail.com
 

Webbeheer Transitie Ekeren:
Erik Liekens erik.liekens@gmail.com
 

PostHeaderIcon Eetbaar Ekeren

Eetbaar Ekeren wil de principes van Permacultuur volgen omdat die voor droomtuinen zorgt, een streling voor het oog en daarnaast eetbaar en dus erg nuttig..
Wat is Permacultuur nu eigenlijk ?
Het is een prachtige en duurzame samenwerking tussen mens en natuur. De natuur zorgt voor de productie van gezond voedsel, zoals groenten, fruit en kruiden. En op termijn kan de permacultuurtuin ofte de eetbare tuin voor een overvloed zorgen. In kleine en grote tuinen... en in landschappen.
Waarom zouden we van onze tuin een permacultuurtuin maken ?
We worden ons vandaag meer en meer bewust hoe we met onze aarde omgaan. Veel van ons voedsel legt een niet duurzame weg af van soms duizenden kilometers. We kunnen er daarom ook voor kiezen om zoveel mogelijk plekken in onze omgeving, onze tuin, balkon zelfs vensterbank te gebruiken om ze van eetbare planten te voorzien. Al deze ruimten kan je omtoveren tot iets mooi , eetbaar en nuttig. Het is voordelig, duurzaam, lekker en vooral heel plezant: een permatuin is voor 70% observatie, 20 % gewoon genieten en slechts 10 % werken.... 

En dus werd er in Ekeren een groep opgericht die deze principes in de praktijk wil brengen.

Deze concrete groep heeft ook heel wat concrete plannen:

20 maart 2011 : 1ste fietstocht door Ekeren op zoek naar plekken voor potentiële eetbare tuinen. Een beetje verder op deze pagina staan er een reeks fijne foto's van dit aangename fietstochtje.
8 mei 2011 : 2de gedeelte van deze fietstocht omdat de tijd te kort was tijdens de 1ste namiddag.
Nadien zullen de resultaten van beide fietstochten gebundeld worden, voor de publieke ruimten zal een ontwerpvoorstel met budget gemaakt worden ten behoeve van oa het district. Ook enkele privé ruimten zullen gekozen worden om snel mee aan de slag te gaan.

 

De voortuin van Michel Peys, één van onze leden die weliswaar in Deurne woont , maar dat geheel terzijde ....................

 

 

Enkele foto's  van de fietstocht op 20 maart 2011 naar mogelijke eetbare plekken in Ekeren !  

 

En die van 8 mei 2011 :  klik anders hier als je er verder niet aan kan !

 

8 mei 2011: op tocht in 2030 Schoonbroek en Rozemaai

Ook in juli en augustus 2011 zijn er 2 bezoeken aan de parmacultuurtuin van Guy Cotemans gepland : Kijk even naar onze agenda.... Gratis voor de Ekerse groep.

backtotop